kawa po.., książki, przepisy
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
Kawa Espresso - zaparzana w ten spos�b kawa b�yskawicznie podbi�a �wiat. Upra�one i drobno zmielone ziarna sparzane s� par� pod ci�nieniem, co decyduje o bardzo mocnym naparze. Espresso serwuje si� na gor�co w malutkich fili�ankach - mo�e by� z dodatkiem cukru lub sk�rk� cytryny. Kawa Cappuccino - �w typowo w�oski nap�j charakteryzuje si� w�a�ciw� dla tej nacji fantazj� i nieprzebran� wr�cz mnogo�ci� wariant�w smakowych. Receptura - mocno gor�ca kawa espresso przykryta jest czap� zimnego, spienionego mleka. Dodajemy do niej - wed�ug upodoba� - tart� czekolad�, czekolad� z wanili� i cynamonem, kakao, itp.Caf� au Lait - fili�ank� nape�ni� do po�owy kaw�. Dola� gor�cego mleka.Caresse - kawa na mleku we francuskim stylu nieco r�ni si� od cappuccino, kt�re podawane jest z utrzymuj�c� si� na powierzchni piank� �mietanki. Caresse to p� na p� ekstraktu niskodra�ni�cej kawy i polskiego mleka instant.. Do tego jeszcze tylko przyjazna dla linii i serca glukoza - efekt niespodziewany! Po wypiciu pachn�cego dobr� kaw� i �wie�ym mlekiem napoju, natychmiast chce si� go jeszcze. Nie wierzycie? Spr�bujcie Pa�stwo!Kawa "Po Turecku" - "czarna jak noc, gor�ca jak piek�o i s�odka jak mi�o��" to w�a�nie kawa po turecku, serwowana i przygotowywana w specjalnych mosi�nych tygielkach z uchwytem. Do tygielka wsypujemy porcj� drobno zmielonej kawy i porcj� cukru. Zalewamy wod�, stawiamy na wolnym ogniu, aby nap�j powoli osi�gn�� stan wrzenia i pokry� si� pian�. Kawa"Po Arabsku" - zaparzana podobnie jak kawa po turecku w mosi�nych tygielkach. Na jego dno wsypuje si� najpierw cukier puder i stawia na ogniu. Kiedy cukier �ciemnieje zalewa si� go wod�, doprowadza do wrzenia i dopiero wsypuje si� zmielon� kaw�.Tak przygotowany nap�j doprowadza si� zn�w do wrzenia. Kawa"Po Polsku" - to nasza krajowa specjalno��. W ogrzanej wcze�niej gor�c� wod� fili�ance, drobno mielon� kaw� zalewa si� "cienkim" strumieniem wrz�cej wody z wysoko�ci 25-30 cm. Strumie� "porywa" cz�stki zwi�zk�w aromatycznych i garbnikowych, unosz�c je ku g�rze, gdzie tworzy si� charakterystyczna pianka. Kawa"Po Wiede�sku" - dost�pna w ka�dej z wiede�skich kafejek, coraz popularniejsza w Europie. Na mocn� kaw� z ekspresu, uk�ada si� ufryzowan� kop� bitej �mietany, kt�r� mo�na posypa� sproszkowan� czekolad� lub kakao. Kawa"Po Kolumbijsku" - do jej zaparzania nadaj� si� wy��cznie kawy najszlachetniejszych gatunk�w. Kawa po kolumbijsku to lekki nap�j przyrz�dzany w ekspresie (4 �y�eczki kawy na 12 fili�anek), w kt�rym szczeg�lnie wyrazi�cie wyst�puj� wszystkie smakowe i aromatyczne walory szlachetnej kawy gatunku arabika Medellin Excelso. Ciekawostka - spos�b parzenia podpatrzyli�my w ambasadzie Republiki Kolumbii w Polsce, gdzie personel wypija do 30 fili�anek kawy dziennie.Kawa z kardamonem - kardamon rozbijamy w mo�dzierzu - dok�asnie, jak najdrobniej. Uzyskany w ten spos�b proszek wsypujemy do sitka z kaw� w przypadku parzenia kawy w ekspresie ci�nieniowym, lub bezpo�rednio do fili�anki - je�li robimy typow�, zalewan� polsk� wersj� kawy. Kardamon dodaje kawie wyj�tkowego aromatu.Cafe �la Pompadur(6 filizanek)? 10 dag gorzkiej czekolady? 1/8 l bitej smietany? 1 l mocnej, goracej kawy? cynamon? galka muszkatalowaCzekolad� rozpu�ci� na parze, wymiesza� ze �mietan�. Mieszanin� rozdzieli� do fili�anek, zala� gorac� kaw�. Posypa� cynamonem i szczypt� utartej ga�ki.Kawa po cesarsku? 1 ��tko? 1 �y�ka miodu? 2 �y�ki koniaku? 2 �y�ki s�odkiej �mietankiWszystko zmiksowa� i zala� mocn�, gorac� kaw�.Irish Coffee? 1 �y�ka cukru? 4 �y�ki whisky? 2 �y�ki bitej �mietanyCukier przesma�y� - zrobi� karmel, zala� whisky, wymiesza�, przela� do fili�anki, zala� gorac�, mocn� kaw�, wymiesza� i przykry� bit� smietan�.
[ Pobierz całość w formacie PDF ]